+389 2 3224762
contact@bcm.mk
Ул. В.Главинов бр.16 БЦ Палома Бјанка
Home Articles posted by admin20 (Page 3)

Author: admin20

ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Општествената одговорност на претпријатијата (ООП) е саморегулирачки деловен модел кој и помага на компанијата да биде одговорна – пред самата себе, пред своите засегнати страни и oпштеството. Практикувајќи корпоративна општествена одговорност компаниите можат да бидат свесни за видот на влијанието што го имаат врз сите аспекти на општеството, вклучително и економското, социјалното и животната средина. […]

Повеќе

ПОСРЕДУВАЊЕ

Бизнис Конфедерација на Македонијa активно зема учество на домашната, но и на меѓународната сцена. Ние сме дел од Економско социјалниот совет, Меѓународната организација на трудот, Меѓународната организација на работодавачи, The Global Compact и The Global Deal, каде успешно го претставуваме нашето членство. Преку активно и континуирано присуство на конференции, обуки, тренинзи и други видови на […]

Повеќе

ЕДУКАЦИЈА

Бизнис Конфедерација на Македонија нуди широк спектар на програми за обука во областа на управување со луѓе, закон за вработување, почитување на животната средина и здравјето на луѓето , деловна писменост, извозни вештини , управување со промени. Споделувајки искуство од реалниот деловен сектор , БКМ постојано ги унапредува и развива едукативните програми во согласност со […]

Повеќе

Прирачник за претпријатија за враќање на работа по КОВИД-19

Прирачник За Деловни Претпријатија За Враќање На Работа За Време И По КОВИД – 19 Враќањето на работниците на работното место за време на пандемијата КОВИД-19 и по нејзино завршување, нема да биде едноставно. Тоа значи дека утврдувањето на датум за повторно отворање или враќање на работното место нема да биде доволно. Многу работни места […]

Повеќе

ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТОДАВАЧИ ЗА РАБОТА ОД ДОМА

Прирачник За Работодавачи За Работа Од Дома Како Одговор На Пандемијата КОВИД-19 Овој Прирачник е изработен од Бизнис Конфедерација на Македонија во соработка со Бирото за активности на работодавачите на Меѓународната организација на трудот (МОТ-АКТ/ЕМП) за да им обезбеди практични насоки на претпријатијата членки што спровеле протоколи за „работа од дома“ за своите вработени во […]

Повеќе

ВОДИЧ ЗА РАБОТОДАВАЧИ ЗА УПРАВУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ЗА ВРЕМЕ НА КОВИД

Водич За Работодавачи За Управување На Работното Место За Време На КОВИД – 19 Почитувани, Ви го претставуваме Водичот за работодавачи за управување на работното место за време на КОВИД – 19 кој го подготви Бизнис Конфедерација на Македонија во соработка со Меѓународната организација на трудот. Ги охрабруваме сите заинтересирани компании да го преземат документот […]

Повеќе

БКМ – правен и ресурсен центар

„Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија” е проект во којшто Бизнис Конфедерација на Македонија со поддршка од проектот “Зајакнување на социјалниот дијалог” спроведен од Меѓународната Организација на труд ги зајакнува своите капацитети. Целта е да се зајакнат капацитетите и одржливоста на Бизнис Конфедерација на Македонија преку модернизирање/подобрување на услугите кои ги нуди БКМ и […]

Повеќе

ПРАВНА ПОМОШ РАБОТНИ ОДНОСИ

Бизнис Конфедерација на Македонија им помага на работодавачите да се фокусираат на клучните обврски кои произлегуваат од воспоставениот работен однос со своите работници. Работодавачите од Бизнис Конфедерација на Македонија добиваат разновидни услуги од сите сфери на работниот однос, стручни совети, мислења, советувања. Преку членството на  Бизнис Конфедерација на Македонија, работодавачите имаат можност да се вмрежуваат […]

Повеќе

КОВИД-19

Предизвици, потреби и очекувања на претпријатијата во Северна Македонија. Речиси една година од почетокот на кризата предизвикана од КОВИД-19 во Северна Македонија, а иднината е сѐ уште неизвесна. Иако разните вакцини носат одреден оптимизам, причините за загриженост ги вклучуваат мутациите на вирусот и новите информации од Светската здравствена организација за истрајноста на вирусот во 2021 […]

Повеќе