+389 2 3224762
contact@bcm.mk
Улица Македонија 6/1/1
Home Articles posted by admin20

Author: admin20

Дигитална трансформација на микро, мали и средни претпријатија

Дури 42 проценти од микро и малите претпријатија наишле на некакви правни бариери кои ги попречуваат во примената на дигиталните технологии, а 61 процент веруваат дека неформалната економија може да се намали со дигитализација на работењето. Ова се резултатите од анализата што ја спроведе Бизнис Конфедерација на Македонија за степенот, препреките и потребите на микро, […]

Повеќе

Интегриран пристап на водење бизнис од правен аспект

✍Адвокат д-р Филип Ристески – основач на адвокатска канцеларија Ристески, доктор на науки од областа на деловното право Поставувањето и водењето на бизнисот во корелација со позитивните законски норми и интересите на бизнисот има клучно значење за неговата долгорочната одржливост и флуентно функционирање. Практичните искуства покажуваат дека предвидувањето, превенирањето и ублажувањето на потенцијалните проблеми кои […]

Повеќе

Дигитализација во Македонија: Предизвици и можности за подобрување

Осврт кон процесот на дигитализација во земјата:   Потребата за дигитализација во нашата земја беше препознаена на време, беа преземени сериозни чекори во тој правец, додека свеста беше поткрената на завидно ниво. Дел од јавните претпријатија и приватните компании воведоа нови системи на работење уште кон крајот на 80-те и раните 90-ти години: персонални компјутери, […]

Повеќе

ИСТРАЖУВАЊЕ И РАЗВОЈ КАКО КОНКУРЕНТСКА ПРЕДНОСТ

✍ Сергеј Зафироски – Генерален менаџер на агенцијата за истражување и консалтинг Инсајдер ИД Отворањето на Македонската економија за се повеќе компании, но и можностите за домашните компании на Европскиот пазар значително ја менуваат бизнис климата во земјата. Македонскиот пазар е мал и финансиски ограничен, што ја наметнува потребата кај компаниите постојаното да изнаоѓаат начини за одржување […]

Повеќе

Примена на науката и најновите научни достигнувања во прехрамбената индустрија

✍Златко Еделински – Сопственик на КОНТИМ Неизбежен е циклусот на развој на производи од прехранбената индустрија со примена на науката и најновите научни достигнувања. Денес, развојот на нови производи е препознаен како клучна активност за зајакнување на секоја прехранбена индустрија и го опфаќа целиот процес од идеја до крајниот изглед на производот. Од друга страна […]

Повеќе

БИЗНИС АГЕНДА

Иницијативата “Бизнис Агенда”, водена од Бизнис Конфедерација на Македонија, има за цел да  поттикне економски, образовни, општествено корисни и одговорни активности во земјата. БКМ, преку непрекинатата комуникација со експерти, професионалци и научници, има за цел да се добие вовед и ставови преку истражувања и анализи во разни сфери на социјалното и економското делување на локално, […]

Повеќе

Средба меѓу БКМ и Бугарската Индустриска Асоцијација

На 17.02.2023 година во просториите на Бугарската Индустриска Асоцијација(БИА) се одржа средба помеѓу претставници на Бизнис Конфедерација на Македонија(БКМ), Добри Митрев, претседател на УО на БИА и Марија Минчева – заменик претседател на БИА. Во име на БКМ на средбата учествуваа Миле Бошков, извршниот претседател и членовите на стручниот совет на БКМ Златко Еделински и […]

Повеќе

ASES – Аутизам: Спектар на вештини за вработување

  На едно од секои 59 родени деца му е дијагностицирано развојно нарушување- аутизам . Европскиот економски и социјален комитет (ЕЕСК) откри дека помалку од 10% од луѓето со аутизам се вработени,а вработените се често на работни места со ниски плати. Клучни бариери за нивното вработување се недостатокот на стручна обука, тешкотиите во комуникацијата, негирањето […]

Повеќе

BIOSTEAM – Програма за млади претприемачи, базирана на биомиметички пристап

Еколошката и климатската вонредна состојба со која моментално се соочува светот не обврзува да бараме иновативни и креативни решенија и да ги опремиме младите генерации со знаење и алатки за надминување на поврзаните предизвици. Проектот BIOSTEAM предлага биомиметички пристап за да помогне да се подигне свеста и да се ангажираат поголем број млади луѓе во […]

Повеќе

Консултации со Европската Делегација за Програмата на Економски Реформи 2022-2024

На 18.02.2022 Бизнис Конфедерација на Македонија учествуваше на  консултациите на Европската Делегација за Програмата за економски реформи 2022 – 2024 година со социјалните партнери и професионалните здруженија. На овие консултации се разговараше за предизвиците и проблемите во соодветните области, кои влијаат врз зголемување на конкурентноста и економскиот раст на земјата, како и на создавањето на […]

Повеќе