+389 2 3224762
contact@bcm.mk
Улица Македонија 6/1/1
Home Archive By Category "Uncategorized"

Category: Uncategorized

Дигитализација во Македонија: Предизвици и можности за подобрување

Осврт кон процесот на дигитализација во земјата:   Потребата за дигитализација во нашата земја беше препознаена на време, беа преземени сериозни чекори во тој правец, додека свеста беше поткрената на завидно ниво. Дел од јавните претпријатија и приватните компании воведоа нови системи на работење уште кон крајот на 80-те и раните 90-ти години: персонални компјутери, […]

Повеќе

ИСТРАЖУВАЊЕ И РАЗВОЈ КАКО КОНКУРЕНТСКА ПРЕДНОСТ

✍ Сергеј Зафироски – Генерален менаџер на агенцијата за истражување и консалтинг Инсајдер ИД Отворањето на Македонската економија за се повеќе компании, но и можностите за домашните компании на Европскиот пазар значително ја менуваат бизнис климата во земјата. Македонскиот пазар е мал и финансиски ограничен, што ја наметнува потребата кај компаниите постојаното да изнаоѓаат начини за одржување […]

Повеќе

Примена на науката и најновите научни достигнувања во прехрамбената индустрија

✍Златко Еделински – Сопственик на КОНТИМ Неизбежен е циклусот на развој на производи од прехранбената индустрија со примена на науката и најновите научни достигнувања. Денес, развојот на нови производи е препознаен како клучна активност за зајакнување на секоја прехранбена индустрија и го опфаќа целиот процес од идеја до крајниот изглед на производот. Од друга страна […]

Повеќе

Средба меѓу БКМ и Бугарската Индустриска Асоцијација

На 17.02.2023 година во просториите на Бугарската Индустриска Асоцијација(БИА) се одржа средба помеѓу претставници на Бизнис Конфедерација на Македонија(БКМ), Добри Митрев, претседател на УО на БИА и Марија Минчева – заменик претседател на БИА. Во име на БКМ на средбата учествуваа Миле Бошков, извршниот претседател и членовите на стручниот совет на БКМ Златко Еделински и […]

Повеќе

Центар за бизнис поддршка

„Правна и ресурсна платформа во Северна Македонија” е проект во којшто Бизнис Конфедерација на Македонија со поддршка од проектот “Зајакнување на социјалниот дијалог” спроведен од Меѓународната Организација на труд ги зајакнува своите капацитети. Целта е да се зајакнат капацитетите и одржливоста на Бизнис Конфедерација на Македонија преку модернизирање/подобрување услугите кои ги нуди БКМ и подобрување […]

Повеќе

ВМРЕЖУВАЊЕ

Деловното вмрежување е важен процес на запознавање, поврзување и интеракција со луѓе што можат да го поддржат бизнисот и неговите цели. Без разлика дали се лице во лице или преку социјални мрежи, деловното вмрежување е меѓучовечко и вклучува градење доверба и односи. Бизнис Конфедерација на Македонија на приватниот сектор во Република Северна Македонија му нуди […]

Повеќе

СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ

Економската и социјалната состојба во една држава може да се подобри единствено преку ефективен социјален дијалог. Социјалните партнери како претставници на работниците и работодавачите, преку учество во социјалниот дијалог, имаат можност да дадат свое мислење во насока на креирање на најсоодветните решенија во трудовата, економската и социјалната област. На национално ниво, социјалниот дијалог се одвива […]

Повеќе

ПРИКЛУЧИ СЕ

Бизнис Конфедерација на Македонија на своите членови им нуди услуги во областа на: Онлајн пристапница за членство во Бизнис Конфедерација на Македонија

Повеќе