+389 2 3224762
contact@bcm.mk
Улица Македонија 6/1/1
Home Archive By Category "Aktuelno"

Category: Aktuelno

Дигитална трансформација на микро, мали и средни претпријатија

Дури 42 проценти од микро и малите претпријатија наишле на некакви правни бариери кои ги попречуваат во примената на дигиталните технологии, а 61 процент веруваат дека неформалната економија може да се намали со дигитализација на работењето. Ова се резултатите од анализата што ја спроведе Бизнис Конфедерација на Македонија за степенот, препреките и потребите на микро, […]

Повеќе

Интегриран пристап на водење бизнис од правен аспект

✍Адвокат д-р Филип Ристески – основач на адвокатска канцеларија Ристески, доктор на науки од областа на деловното право Поставувањето и водењето на бизнисот во корелација со позитивните законски норми и интересите на бизнисот има клучно значење за неговата долгорочната одржливост и флуентно функционирање. Практичните искуства покажуваат дека предвидувањето, превенирањето и ублажувањето на потенцијалните проблеми кои […]

Повеќе

Дигитализација во Македонија: Предизвици и можности за подобрување

Осврт кон процесот на дигитализација во земјата:   Потребата за дигитализација во нашата земја беше препознаена на време, беа преземени сериозни чекори во тој правец, додека свеста беше поткрената на завидно ниво. Дел од јавните претпријатија и приватните компании воведоа нови системи на работење уште кон крајот на 80-те и раните 90-ти години: персонални компјутери, […]

Повеќе

ИСТРАЖУВАЊЕ И РАЗВОЈ КАКО КОНКУРЕНТСКА ПРЕДНОСТ

✍ Сергеј Зафироски – Генерален менаџер на агенцијата за истражување и консалтинг Инсајдер ИД Отворањето на Македонската економија за се повеќе компании, но и можностите за домашните компании на Европскиот пазар значително ја менуваат бизнис климата во земјата. Македонскиот пазар е мал и финансиски ограничен, што ја наметнува потребата кај компаниите постојаното да изнаоѓаат начини за одржување […]

Повеќе

Примена на науката и најновите научни достигнувања во прехрамбената индустрија

✍Златко Еделински – Сопственик на КОНТИМ Неизбежен е циклусот на развој на производи од прехранбената индустрија со примена на науката и најновите научни достигнувања. Денес, развојот на нови производи е препознаен како клучна активност за зајакнување на секоја прехранбена индустрија и го опфаќа целиот процес од идеја до крајниот изглед на производот. Од друга страна […]

Повеќе

Консултации со Европската Делегација за Програмата на Економски Реформи 2022-2024

На 18.02.2022 Бизнис Конфедерација на Македонија учествуваше на  консултациите на Европската Делегација за Програмата за економски реформи 2022 – 2024 година со социјалните партнери и професионалните здруженија. На овие консултации се разговараше за предизвиците и проблемите во соодветните области, кои влијаат врз зголемување на конкурентноста и економскиот раст на земјата, како и на создавањето на […]

Повеќе

УПЦГ и БКМ: Бизнис заедницата на Црна Гора да се приклучи на иницијативата Отворен Балкан

Иницијативата Отворен Балкан е можност за развој и подобрување на трговските односи и економскиот и социјалниот напредок на граѓаните на Црна Гора и Северна Македонија, изјавија Предраг Митровиќ, претседател на Унијата на работодавачи на Црна Гора (УПЦГ) и Миле Бошков, претседател на Бизнис Конфедерација на Македонија (БКМ) на средбата која се одржа во просториите на […]

Повеќе

Одбележуваме 20 години работа во функција на бизнисот

Со присуство на бизнис заедницата, претставници од Владата и претставниците на меѓународните тела присутни во државата, Бизнис конфедерација на Македонија одбележа 20 години од своето постоење. Бизнис конфедерацијата на Македонија низ годините успеа да се изгради во динамична и модерна организација која ефективно се залага за подобро деловно опкружување и со своите услуги успешно им помогна на претпријатијата да ги […]

Повеќе

БКМ потпиша меморандум за соработка со Правниот факултет „Јустинијан Први“

Врз основа на Законот за високото образование, подзаконските акти на Правниот факултет „Јустинијан Први“ од Скопје и на Бизнис Конфедерација на Македонија се оствари потпишување на меморандум за соработка меѓу Правниот факултет „Јустинијан Први“ и Бизнис Конфедерација на Македонија. Со овој меморандум за соработка двете институции се заложуваат на остварување на интензивна соработка во врска […]

Повеќе

Закон за заштита на личните податоци

Од 24ти Август Започна Целосната Примена На Новиот Закон За Заштита На Личните Податоци Законот за заштита на лични податоци се донесе и стапи на сила во февруари 2020та година.  Од Агенцијата за заштита на личните податоци истакнуваат дека, имајќи ги предвид новите предизвици во однос на основните човекови права и слободи кои се појавуваат […]

Повеќе